Parasieten
VACCINATIE, WORM- EN ONGEDIERTE BESTRIJDING
Zo min mogelijk vaccineren en toch uw dier goed beschermd?

Vaccineren U kunt een eenvoudige test door uw dierenarts laten doen, namelijk de Vaccicheck. Er wordt dan een druppeltje bloed bij uw dier afgenomen en de hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) geeft aan of er voldoende afweer is. De meeste vaccins tegen Parvo, hondenziekte en besmettelijke hepatitis zijn minimaal drie jaar werkzaam. Uit nieuwe wetenschappelijke studies blijkt dat de bescherming soms nog langer aanhoudt dan drie jaar. Het vaccineren wordt aangepast aan de titer, leeftijd en de leefomstandigheden van uw dier. Is de titer hoog dan hoeft uw hond of kat dus niet onnodig te worden belast door overbodige vaccinaties. U voorkomt hiermee bijwerkingen en negatieve gevolgen van vaccineren. Laat alleen vaccineren als het nodig is!

Om de twee jaar zou u een titerbepaling kunnen doen, om er achter te komen of uw dier een herhalingsenting nodig heeft. De meeste honden en katten zijn met een titerbepaling voor vier jaar heel goed beschermd. Als u wacht tot de titers laag zijn, hoeft u maar èèn keer te enten. 1x doelgericht enten is minder schadelijk en effectief. Dierenartsen welke een titerbepaling doen vind u op Vaccicheck 

Ontwormen heeft alleen zin als uw dier ook echt wormen heeft. En weett u dat u het beste kunt ontwormen tegen volle maan? De parasieten gaan dan als het ware trekken. Om een wormenresistentie tegen te gaan, is het beter om pas te ontwormen wanneer een mesttest uitwijst dat uw dier wormen heeft. Dit kunt u doen door 1x per jaar de mest op te sturen naar wormbestrijding (hond, kat) of de paardenmest door uw veearts of hoefsmid te laten onderzoeken. U kunt ook zelf een mesttest uitvoeren, kijk voor de mogelijkheden op mesttest en wormtest. Als elke dag de paardenmest wordt verwijderd is het risico op wormen al een stuk kleiner. Wanneer u uw hond de juiste voeding geeft (gevarieerde, rauwe vleesvoeding),  zal uw dier vrijwel nooit last van wormen hebben. De PH (zuurtegraad) van 1-2 is dan zo laag, dat vrijwel alle bacteriën hier niet in kunnen overleven. Honden en katten die brokken eten hebben een zuurtegraad met een PH waarde van rond de 5-6. Dit is veel minder zuur dan een hond of kat op rauw vlees. De PH waarde van de maag past zich aan naar wat er gevoerd wordt.

Blijf kijken naar de omstandigheden waarin uw dier verkeert. Heeft u uw paard aan huis, in een pension of manege? Op stal met een uitloop of dag en nacht buiten of misschien rijd u wel wedstrijden. Ook daar zit onderscheid in, welke vaccinatie nodig is of zelfs verplicht. Helaas is er nog geen vaccicheck voor paarden maar tot die tijd kan een goede dierenarts u hierin adviseren welke enting nodig is. Chemische rommel blijft een aanslag op het immuunsysteem, om die reden zou het verstandig zijn om niet standaard elke maand te laten ontwormen of ontvlooien. Hoe beter de weerstand, hoe minder kans op parasieten. Geef ook nooit een vaccinatie tegelijk met een behandeling tegen vlooien, teken of wormen! Door overbelasting loopt uw dier extra risico’s op vaccinatieschade. Wacht minstens twee weken en gebruik na het ontwormen een goede probiotica. Met goede darmbacteriën sterkt u de darmflora weer aan. Op een natuurlijke manier bestrijden is altijd beter dan chemisch.

Passie voor Dieren. Waar het welzijn van uw dier voorop staat!
Burdineweg 7, 9078PW Oudebildtzijl, Friesland, 06-105 65 852