Zoeken
Even voorstellen:
Vanuit mijn passie en door de nodige uitdagingen met mijn eigen dieren is mijn bedrijf ontstaan. Wat begon als hobby is uitgemond in een praktijk waarbij kwaliteit en het dierenwelzijn voorop staat!

MIJN VERHAAL
Manege de Eendenkooi in het Zuiderpark Den Haag, daar was ik in mijn jeugd veel te vinden. Met een groepje van vier maakten we regelmatig buitenritten. De route ging vaak eerst naar recreatiegebied Madestein, dan dwars door de duinen naar het strand, met onderweg een tussenstop. Hier heb ik leren rijden, springen en mijn ruiterbewijs gehaald. Mijn droom...ooit een eigen paard.

Die droom is meer dan uitgekomen! Inmiddels hebben we 2 paarden, 2 pony's en een Hovawart hond en daar genieten we elke dag van. Ik maak buitenritten, doe aan grondwerk en besteed veel tijd aan het in vrijheid werken met mijn paarden. Onze hond vraagt ook de nodige aandacht. Samen speuren of gewoon genieten van het samen zijn tijdens de wandelingen. Een andere hobby van mij is het tekenen van dieren. De tijd die over is besteden we aan het onderhoud van het terrein en de boerderij.

Een natuurlijke trainingsmethode, maar is dat wel zo?
Dierengedrag blijft boeien, helemaal als je te maken krijgt met het gedrag van je eigen dieren. Hengstengedrag, dominantie en eigenzinnigheid om maar wat te noemen. Met vallen en opstaan heb ik een hoop geleerd, maar dat was niet altijd voldoende. Gedreven door mijn passie ben ik mijzelf gaan ontwikkelen en heb verschillende opleidingen gevolgd op het gebied van opvoeding en training. Tijdens het studeren liep ik tegen technieken aan die als onderdeel van een "natuurlijke trainingsmethode" werden voorgesteld, maar hoe natuurlijk is zo'n methode in werkelijkheid? Het dier gehoorzaamt aan de hand van instructies, terwijl de trainingswijze vaak een onbehaaglijk gevoel oproept. Controlegericht trainen blijkt vaak belangrijker te zijn dan het stimuleren van natuurlijk leergedrag. Er zijn maar weinig opleidingen die aansluiten bij mijn gevoel en gedachtes.

Waarom het natuurlijk leergedrag stimuleren?

Niet alleen het zelfbewustzijn wordt hierdoor vergroot maar ook het karakter blijft behouden, wat ik heel belangrijk vind. Dieren beschikken over allerlei eigenschappen: nieuwsgierigheid, imitatievermogen, aandacht, geheugen, verbeelding en redenatie. Zijn puur, oordeelloos, altijd zichzelf en leven in het hier en nu. Met het stimuleren van natuurlijk leergedrag kunnen we al deze goede eigenschappen behouden. Heel belangrijk, met het oog op het welzijn van het dier en voor een mooie mens-dier relatie. Een omgang vanuit vertrouwen en respect in plaats van dat wij onze wil opleggen.

Dat dieren met elkaar communiceren is al veel langer bekend. Voor het communiceren met soortgenoten, hebben zij allerlei lichaamssignalen tot hun beschikking. Zelfs met de kleinste beweging kunnen ze al laten weten of ze elkaar accepteren of niet, moeten vluchten of verdedigen. Honden en paarden gebruiken deze communicatie ook naar ons toe. Onze lichaamstaal vertelt vaak iets anders dan wat we zeggen, denken en voelen. Dit is vaak de reden waarom de communicatie niet goed verloopt.

Mijn praktijk 'Passie voor Dieren'
 Ieder dier heeft een uniek karakter en wordt gevormd door emoties en eerder opgedane ervaringen.  Als dieren met ons samenleven kunnen ze onze spanning overnemen. Zij kunnen hun gedrag koppelen aan dat van ons, waardoor zij als een spiegel werken. Door blootstelling aan onze problemen kunnen ook zij ziektes en gedragsproblemen gaan ontwikkelen. Helaas wordt er nog te vaak eenzijdig naar de klacht gekeken en niet naar de oorzaak. Ik wil de dierenmensen hiervan bewust maken, dat er meer mogelijheden voor genezing zijn. Hoe kun je je dier op een zo natuurlijk mogelijke manier gezond houden of krijgen? Door eigen ervaringen raakte ik gemotiveerd om ook hierin studies te volgen. Deze benadering vormt de basis van mijn praktijk.

Om het dierenpakket compleet te maken heb ik in 2012 mijn trimdiploma gehaald. Vachtverzorging is immers net zo belangrijk voor het welzijn van het dier. Niet alleen honden maar vooral ook langharige konijnen hebben veel vachtverzorging nodig. Deze vachten zijn vaak lastig om goed bij te houden en kunnen net als bij honden en katten vervild raken. Een bezoek aan de salon is dus geen overbodige luxe.

Er wordt steeds meer kennis opgedaan over gedrag, de omgang en de gevoelens van dieren. Commando's zijn ontstaan uit de behoefte om controle te hebben in allerlei situaties. Gehoorzaamheid is volgens velen de voorwaarde voor een relatie. Soms vanwege veiligheid maar vaak gebaseerd op angst of onwetendheid. Trainen volgens de dominantietheorie is echter al lang achterhaald. Wat zijn de behoeftes van het dier, waar liggen zijn of haar talenten? Welke emoties en gevoelens spelen een belangrijke rol? Passie voor Dieren houdt deze ontwikkeling bij en verwerkt dit in haar programma. Je leert hoe je de balans kunt bewaren.

Petra, begeleiding van dier én mens
Tel: 06-105 65 852
 
Passie voor Dieren
Balance & Care for Animals

Waar het welzijn van uw dier voorop staat!
Westoverledingen +31 (0)6-105 65 852