Zoeken
    
Manege de Eendenkooi gelegen in het Zuiderpark, daar was ik in mijn jeugd veel te vinden. Met een groepje van vier maakten we regelmatig buitenritten. De route ging vaak eerst naar recreatiegebied Madestein, dan dwars door de duinen naar het strand met onderweg een leuke tussenstop. Hier heb ik leren rijden, springen en mijn ruiterbewijs gehaald. Mijn droom...ooit een eigen paard!

In 1998 zijn wij verhuisd van hartje Den Haag naar Friesland en wonen met veel plezier in het buitengebied van Oude Bildtzijl. Inmiddels hebben we drie paarden, twee mini-shetlanders en een hond, een Hovawart en daar genieten we elke dag van. Ik maak voornamelijk buitenritten, doe aan grondwerk maar de meeste tijd besteed ik aan het in vrijheid werken met mijn paarden. Onze hond vraagt ook de nodige aandacht. Samen speuren of gewoon lekker genieten van de wandelingen. Een andere hobby van mij is het tekenen van dieren. De tijd die over is besteden we aan het onderhoud van het terrein en de boerderij.

Dierengedrag
Dierengedrag blijft boeien, helemaal als je te maken krijgt met het gedrag van je eigen dieren. Hengstengedrag, "dominantie" en eigenzinnigheid om maar wat te noemen. Met vallen en opstaan een hoop geleerd maar dat was niet altijd voldoende. Om die reden heb ik verschillende cursussen en opleidingen gevolgd. Tijdens het studeren liep ik tegen sommige technieken aan die als onderdeel van een "natuurlijke trainingsmethode" werden voorgesteld, maar hoe natuurlijk is zo'n methode in werkelijkheid. Het dier gehoorzaamt aan de hand van instructies, terwijl de trainingswijze vaak een onbehaaglijk gevoel oproept. Controlegericht trainen blijkt vaak belangrijker te zijn dan het stimuleren van  natuurlijk leergedrag. Er zijn maar weinig opleidingen die aansloten bij mijn gevoel en gedachtes. Het natuurlijkgericht leergedrag is bij mij belangrijker en niet het controlegericht trainen. Het zelfbewustzijn wordt vergroot en het karakter blijft hierdoor behouden, wat ik heel belangrijk vind.

Dierengezondheid
Als dieren met ons samenleven kunnen ze onze spanning overnemen. Zij kunnen hun gedrag koppelen aan dat van ons, waardoor zij als een spiegel werken. Door blootstelling aan onze problemen, kunnen ook zij ziektes en gedragsproblemen gaan ontwikkelen. Ieder dier heeft zo zijn eigen karakter en wordt gevormd door emoties en eerder opgedane ervaringen. Hoe kun je het dier zo gezond mogelijk houden en waar liggen zijn mogelijkheden en talenten? Ook op dat gebied ben ik mij gaan ontwikkelen. Het eindresultaat: een gezond en tevreden dier dat vertrouwen heeft en met plezier met ons samenwerkt!

Nieuwe inzichten
Inzichten in de relatie tussen mens en dier zijn veranderd. Er wordt steeds meer kennis opgedaan over gedrag, de omgang en de gevoelens van dieren. Commando's zijn ontstaan uit de behoefte om controle te hebben in allerlei situaties. Gehoorzaamheid is volgens velen de voorwaarde voor een relatie, soms vanwege veiligheid maar vaak gebaseerd op angst of onwetendheid. Trainen volgens de dominantietheorie is daardoor achterhaald. Passie voor Dieren verwerkt deze kennis continue in haar programma.

  
Passie voor Dieren
Balance & Care for Animals

Waar het welzijn van uw dier voorop staat!
Burdineweg 7, 9078PW Oudebildtzijl, Friesland, 06-105 65 852