Zoeken
   
VACHTVERZORGING BIJ KONIJNEN


Soms is er hulp nodig bij de vachtverzorging van uw konijn, vooral het onderhoud aan langharige vachten. Dit kan behoorlijk tijdrovend zijn. Wanneer de klitten niet op tijd verwijderd worden, ontstaan vacht- en huidproblemen. Angora konijnen hebben dagelijks onderhoud nodig, Teddy Widders minstens één keer per week. Konijnen maar ook cavia's kunnen veel losse onderwol hebben. Bij het schoonlikken van de vacht krijgen ze veel haren naar binnen. Dit kan tot verstoppingen leiden in maag of darmen.

Vanwege de rui is het verstandig om uw konijn om de drie maanden te laten (bij) knippen. Gebeurt dit niet, dan begint de wol te klitten en vervolgens te vervilten. Het konijn kan zich veel minder goed bewegen en raakt zijn warmte niet meer kwijt, stopt met eten en sterft. Met vachtverzorging voorkomt u een hoop ellende zoals huidaandoeningen, spijsverteringsproblemen en pijnlijke klitten. U kunt uw konijntje vanaf acht weken al aan het knippen laten wennen. 

 
Vachtbehandeling bij Praktijk Passie voor Dieren
ontwollen, knippen, inkorten, effileren, klitten verwijderen

Verharing kort- en langharige vacht
Konijnen ruien 1x per 3 mnd. Cavia's doorgaans 2x per jaar een ruiperiode (voor- en najaar).
 
Onderhoud
L
osse haren en klitten verwijderen en het inkorten van de vacht aan de achterkant. Hierdoor kan er dan geen urine of ontlasting in de lange haren achterblijven, waardoor vliegen worden aangetrokken. Vliegen leggen eitjes in de vacht en wanneer de larven uitkomen vreten ze zich door de huid heen en kunnen zo de binnenkant van uw dier aantasten. Verder worden de nageltjes als ze te lang zijn bijgeknipt.


Passie voor Dieren
Balance & Care for Animals

Waar het welzijn van uw dier voorop staat!
Burdineweg 7, 9078PW Oudebildtzijl, Friesland, 06-105 65 852