Veel dierenartsen zeggen dat castratie beter is voor de gezondheid van je dier,
maar is dat ook zo?

NEW FOUNDLANDER
In mijn salon zie ik dat de meeste langharige honden na castratie een castratenvacht ontwikkelen. Ook zie ik dat sommige honden na afloop een gevoelige huid hebben ontwikkeld, waardoor plukken bijvoorbeeld haast niet meer mogelijk is. Verder kom ik in mijn werk als hondengedragstherapeut honden tegen die hierdoor angstagressie hebben ontwikkelt. In enkele gevallen heeft een castratie weinig tot géén gevolgen! Genoeg redenen dus om een aantal voor- en nadelen van castratie eens op een rij te zetten, zodat je een weloverwogen besluit kunt nemen!


HOVAWART
NADELEN
Vachtverandering Een langharige hond krijgt vrijwel altijd na castratie een castratenvacht. De onderwol wordt meestal dikker en zachter en de bovenvacht verliest zijn stugge structuur. De vacht wordt langer en kan zacht, krulllerig of kroeselig worden. Ook de rui komt niet meer zo goed op gang. Het wordt een stuk lastiger om de ondervacht goed te onderhouden. De dikkere en zachtere onderwol zorgt voor nog snellere klitvorming, waardoor vervilting plaats vind.
Karakterverandering Door castratie kan het karakter van je hond negatief beïnvloed worden. Een teef wordt vaak feller en een onzekere reu banger, dit kan zelfs in angstagressie overslaan. Sommigen reuen willen op castraten gaan rijden omdat ze deze als teef beschouwen.
Verandering van stofwisseling Meer risico op overgewicht vooral bij reuen. De eetlust neemt toe maar verbrand minder, waardoor overgewicht ontstaat. Ook de conditie neemt flink af. Je zult vanaf nu goed op de voeding moeten letten om de gezondheid van je hond te waarborgen.
Veroudering Er vind direct veroudering van cellen, weefsels en organen plaats.
Immuunsysteem Deze raakt overactief, waardoor er auto immuunziekten en allergieën ontstaan.
Gewrichtsproblemen Vooral met de kruisbanden helemaal bij jonge leeftijd.
Incontinentie Kans op incontinentie waardoor je hond zijn leven lang medicijnen zal moeten slikken.
Hormoonhuishouding zal veranderen. Hormonen zijn er voor de voortplanting, maar hebben ook invloed op de groei, temperament, stofwisseling, celvernieuwing, stofwisseling, spierontwikkeling....
Narcose Opereren betekent onder narcose en houdt een risico op overlijden in.
Levensbedreigende ziektes Vergroot het risico op toename van kanker, botproblemen en aandoeningen van de hersenen.


Voor Na
VOORDELEN
Medisch Soms is het medisch gezien noodzakelijk om tot castratie over te gaan. Denk hierbij aan een heftige voorhuidontsteking bij reuen of een baarmoederontsteking bij teven.
Veiligheid Reuen die zichzelf in gevaar brengen door alsmaar weg te lopen op zoek naar teven.
Gedrag Als je de reu vroeg laat castreren ontwikkelt hij nog niet het typische machogedrag, waardoor hij feller wordt tegen andere reuen. Hij kan hierdoor aanhankelijker (niet altijd) en liever worden, in plaats van de hele tijd teven te willen bestijgen en zal overgaan tot spelen. Minder gefrustreerd gedrag dus.
Vlaggen en plassen Wanneer je reu of teef veelvuldig in je huis plast om de boel te markeren.
Niet wanneer een reu tegen de benen of andere honden oprijdt. Dit kan een vorm van dominantie of stress zijn en kan te wijten zijn aan het hormoon testoron. Dit los je niet op door castratie maar wel met (her)opvoeding van je hond. Laat zien dat je een 'natuurlijke' leider bent. Zeer interessant is de uitslag van dit onderzoeksrapport over castratie en sterilisatie bij honden. Mijn advies zou zijn wanneer dit allemaal niet speelt, laat je hond intact precies zoals de natuur het ooit bedoeld heeft!
Petra, begeleiding van dier én mens
Tel: 06-105 65 852


Passie voor Dieren
Balance & Care for Animals