Zoeken

Scheren kan ernstige gevolgen hebben voor huid en vacht!!  
Scheren lijkt misschien snel, makkelijk en goedkoop, maar is niet aan te bevelen! Er zijn maar weinig honden die zonder gevolgen geschoren kunnen worden. Dit zijn de Soft Coated Terriërs, Yorkshire Terriërs, Maltezers, Poedels, de Coton de Tuléars en de Bolognezers. Zij hebben een enkele, doorgroeiende vacht en kun je vergelijken met ons eigen haar, waardoor de veranderingen aan de vacht minimaal zijn. De meeste honden hebben echter een onder- en een bovenvacht, die jaarlijks blijven verharen. In het voor- en najaar is de verharing op zijn ergst. Dit geldt voor rashonden en kruisingen. Door het scheren wordt de verharingscyclus van de vacht verstoord en dit kan grote gevolgen hebben.

Het scheren gebeurd vaak op het moment dat de vacht eigenlijk dood is en dient te verharen. Door het scheren blijven de dode stoppels nog een tijd in de huid zitten. Onze honden kunnen hier last van krijgen en gaan krabben en bijten om het dode haar alsnog proberen te verwijderen, wat uiteraard niet lukt.  Na het scheren groeit het haar wel weer aan maar de vacht wordt er niet mooier op. Dit kan zacht, wollig en dof worden of juist slap dun en zijdeachtig, in plaats van stevig en glanzend. De vacht zal onregelmatig verharen. Niet alleen structuurverandering vind plaats maar ook de kleur zal veranderen, de kleur wordt flets! 

De vacht heeft als functie bescherming tegen vuil en parasieten, maar ook tegen bepaalde weersomstandigheden zoals zon, regen, kou en warmte. Door het scheren wordt deze bescherming minder. De hond zal het zomers juist eerder warm hebben, omdat naast de nieuwe vacht ook de oude nog (gedeeltelijk) aanwezig is. Daarnaast houdt de vacht UV straling tegen en gaat de koele wind door de haren. Wanneer de vacht (kort)geschoren is gaat de koele wind over de vacht en de UV straling op de huid!

Scheren geeft de hond dus totaal geen verkoeling! Een hond kan zichzelf niet koelen via zijn huid zoals de mens, alleen door te hijgen of via hun voetzolen kunnen ze hun hitte kwijt! Een geschoren vacht trekt vuil aan en er ontstaat veel eerder klitvorming dan bij de oorspronkelijke vacht. De hond zal hierdoor steeds vaker naar de trimsalon gaan en wordt het scheren uiteindelijk duurder. Zoals beschreven blijkt dat er een groot aantal nadelen aan het scheren van de vacht zitten, gelukkig is bijna iedere vacht te herstellen! Hou er wel rekening mee dat dit niet van de één op de andere dag klaar is, maar dat er een aantal verharingsbeurten over heen gaan voor de vacht weer in zijn oorspronkelijke conditie terug is.

Een vakkundige trimmer stelt voor iedere hond een individuele behandeling voor. In overleg met de eigenaar wordt voor een methode gekozen die past bij de hond en de eigenaar. Dit om de huid en de vacht in optimale conditie te brengen, maar vooral ook te houden. Bron: Rita Pouw, ‘Stop het verharen van uw hond’  (ISBN90-71900-2-9)

Petra, begeleiding van dier én mens!
Tel: 06-105 65 852

Passie voor Dieren
Balance & Care for Animals

Waar het welzijn van uw dier voorop staat!
Westoverledingen +31 (0)6-105 65 852