Paginanaam
Zoeken
 PAARD VAN DE BRUG GEDUWD
 
 Iris met haar Friese paard Tjalda - Jubbega, Friesland
 
11 aug. - Mijn arme, arme Tjalda, vermoedelijk door Lieske van de brug afgegooid en in de sloot beland. Flinke lap huid los en vele spuiten en hechtingen verder. Morgen verder overleg met de dierenarts. Verdrietig! Vermoedelijk heeft Lieske, onze friese merrie, haar in een lompe bui van de brug afgeduwd. Ze is bij de zijkant naar beneden gegaan waarbij er een plank vanaf is geraakt (gelukkig ook zo gemaakt dat die er in geval van nood snel af gaat!) Ze komt nu weer een beetje bij. Morgen met de dierenarts overleggen hoe of en wat. Maar vermoedelijk is er geen dieper gelegen weefsel beschadigd geraakt. Wel zit de wond op een vervelende plek en is de kans groot dat hij weer open barst.

13 aug. - Na overleg met de dierenarts vanmorgen besloten om het verband er af te laten aangezien de wond toch enigszins is gaan ontsteken en etteren. Nu 4x per dag spoelen en koelen. Gelukkig mag ze wel op de hooiplaats (ingekort tot een kwart) Dus de box rust is naar buiten verplaatst. En aangezien ze niet mag lopen, maar een mobiele wasplaats gemaakt op de hooiplaats.

17 aug. - Ik kan wel janken. 4x per dag haar wond behandelen (wat neer komt op al gauw een half uur per keer) S'avonds zelfs met de mijnwerkerslamp de wei op. De afgelopen 2 dagen knapte het goed op. Been was niet meer warm en de zwelling nam goed af, waardoor de huid mooi tegen elkaar aan kwam te liggen. En tegen alle verwachtingen in, de hechtingen zaten er allemaal nog in! Tot vanochtend ... de huid aan de voorkant toch open gebarsten, de hechtingen zijn los getrokken... Kan wel janken!  We moeten dezelfde behandeling blijven volgen. Volgens mijn dierenarts zal het wel dicht gaan maar zal het een flinke vleeswond worden met een los stuk huid. Dit zal later worden afgeknipt. We hadden ook wel verwacht dat de hechtingen het niet zouden houden, maar de laatste dagen begon ik toch hoop te krijgen, het zag er zo mooi uit. Bovendien hadden we verwacht dat ze er dan in de eerste 2 a 3 dagen af zouden knappen.
  ------
Petra las mijn bericht op facebook en bood haar hulp aan voor Tjalda. Ik wist niet precies wat deze therapie inhield maar alle hulp was welkom, dus natuurlijk wilde ik dat, heel graag zelfs! Petra heeft Tjalda op afstand behandeld, aangezien we te ver uit elkaar wonen. We spraken af dat ik tijdens de behandeling bij Tjalda zou zijn.

17 aug. - 1e behandeling
Tjalda stond er heel rustig bij, het leek net alsof ze aanvoelde dat er wat ging gebeuren. Tijdens de sessie begon ze na een tijdje met haar hoofd een beetje heen en weer te wiegen en even daarna ging ze op haar gemak staan eten. Na afloop van de behandeling stond ze nog steeds te eten. Ik was echt verbaasd, want ze had al een paar dagen geen trek meer in eten, wat je haar ook gaf.

18 aug. - Het weefsel lijkt rustiger te worden, maar de wond wel groter. Vanochtend toch mijn dierenarts te pakken gekregen op haar vrije dag. Volgens haar was het normaal dat de wond eerst meer open gaat staan.  Maar ze komt morgen toch even langs om mij gerust te stellen. Verder lijkt haar been nu een beetje minder warm te worden (gelukkig).
19 aug. - Mijn dierenarts is langs geweest en ze vond het er heel mooi uit zien, dit had ze niet verwacht. Wel zei ze dat het vel wat er nu nog los bij hing later weggeknipt zou worden.

22 aug. - 2e behandeling
23 aug. - De wond begint nu langzaam aan op te drogen. Gisteren de hechtingen eruit geknipt, er zaten er nog maar een stuk of 4 in. Vandaag is de hoefsmid geweest om de ijzers er onder weg te halen. Dat viel ons beiden heel erg mee hoe dat ging. De wond weer uitgespoeld en is nu droger om te zien.
30 aug. - Met Tjalda gaat het goed. De wond droogt nu mooi op.

 

  
17 sept. - Ziet er goed uit he? Zoals je ziet begint het bovenin al wat dicht te groeien. Geen wild vlees en er is zelfs niks afgeknipt door de dierenarts. Dus ik ben wel tevreden met de kant die het nu op gaat!
8 okt. - Ongelofelijk he? Wie had dit gedacht! Zaterdag een klein stukje gestapt. Straks proberen of longeren ook wil.  
17 okt. - Tjalda haar been gaat goed! Het is al zo goed als dicht, het wordt steeds mooier. Van de week even een ritje van 5 km gedaan. Stap, klein beetje draven en zelfs een ieniminie stukje galop. Ze liep hartstikke zuiver. Verder wel als een krant hoor, kop in de lucht en de rug er helemaal uit haha! Nou ja, laat maar even voor een keer toch? Gewoon leuk, een blij paard weer onder je kont! Nogmaals heel erg bedankt voor je hulp! Anders was het vast niet zo mooi geworden!

 Update 9 april 2015

Vandaag een update ontvangen. De wond is mooi genezen, bijna niets meer te zien
.

Petra, begeleiding van dier én mens
Tel: 06-105 65 852

Passie voor Dieren
Balance & Care for Animals

Waar het welzijn van uw dier voorop staat!
Westoverledingen +31 (0)6-105 65 852